Dyr gjør folk glade

Forskere har i flere studier påvist at dyr kan redusere følelsen av stress i en travel hverdag, blant annet gjennom å senke blodtrykket og produksjonen av uønskede stresshormoner som kortisol, som er med på å trigge blant annet overvekt, depresjon og angstdyr. Samtidig kan sosial omgang med dyr også ha positive effekter på gode hormoner som oxytocin, som er med på å gjøre at du føler deg lykkelig, glad og avslappet. Ja, bare noen minutter med et dyr kan gi økt produksjon av endorfiner og dopaminer, nesten på samme måte som en lykkepille – men på en naturlig og sunn måte.

Det er selvfølgelig de mest kjente kjæledyrene, hund og katt, som er best egnet til å oppnå disse effektene. Men også andre dyr kan ha en positiv og helsebringende effekt. Selv det å se på et akvarium med fisk viser seg for eksempel å ha en dempende effekt på blodtrykket. Bare det å se på fisk har i følge forskerne sterkere effekt enn de fleste former for meditasjon og mye annet av New Age kvakksalveri.

Utfordringer ved å ha dyr

Selv om dyr kan ha alle disse gode effektene på ditt liv og din fysiske og psykiske helse er det ikke nødvendigvis slik at det passer så bra for alle mennesker å ha et dyr. De som virkelig sliter med angst, for eksempel, vil gjerne føle seg overveldet av å måtte ta ansvar for et kjæledyr. En må alltid huske å analysere sin egen situasjon, personlighet, flytteplaner og økonomi før en gjøre noe såpass drastisk som det faktisk er å anskaffe seg et kjæledyr. Det koster ikke minst mye penger å ha kjæledyr, fordi du først skal betale for dyret og skaffe alt utstyr, og så skal du ha mat til det og senere i livet også kunne ta det med til dyrlegen.