Er det på hestens tilstand i konkurranser?

Under konkurranser i hestesport er det viktig at det blir tatt hensyn til hestens helbred, trivsel og velferd. Mange hester virker å ha stor glede av å delta i konkurranser innenfor trav, galopp, dressur- og sprangridning, og i spennende polokamper, men det er viktig å fokusere på eventuelle tegn til at hesten har det vondt og vanskelig.

For de som holder hest og deltar i konkurranser er det alfa og omega at man kjenner til reglene som gjelder for dyrehold, både lover og mer detaljerte forskrifter. Det er selvfølgelikonkurranserg ikke nødvendig å kjenne hver eneste lille detalj i forskriftene, men du bør i hvert fall sette deg inn i hvor denne informasjonen finnes og de generelle retningslinjene for bruk av hester i trening og konkurranser. Husk at Norge nå også har tatt inn en rekke nye lovtekster og regler som del av EØS-samarbeidet. Det innebærer at også nordmenn må forholde seg til gjeldende EU-regler og de endringene som skjer der over tid.

I tillegg til lover og forskrifter fra myndighetene og EU er det også regler som er fastsatt av hestesportorganisasjoner som Norges Rytterforbund, Det Norske Travselskap, og så videre. Disse må du kjenne til før du begynner å delta i konkurranser.

Hesten skal stå i sentrum når du driver med hestesport. Med mindre det er anledninger der menneskers liv og helse er truet, skal du alltid sette hensynet til hesten først og sørge for at den har det bra. Hestevelferd er det grunnleggende fundamentet i regler som beskriver hva slags utstyr som skal brukes og hvor gamle hestene må være for å delta i løp, for eksempel.

Hestevelferd i konkurranser

Når du deltar i konkurranser i hestesport, er det selvfølgelig viktig at du setter deg inn i alt som har med regler og dyrevelferd å gjøre på forhånd. Det aller viktigste er likevel at du passer på underveis i løp eller lignende, for å se om det er tegn på at hesten lider og du bør avbryte konkurransen.